Какво пречи на кариерата на красивите мъже?

Posted on

kluniШефът ви не иска да ви повиши… това може да се дължи на вашата красота. Ако не вярвате, то значи не сте чели проучванията на британските учени от факултета по мениджмънт в Лондон. Според тях очарователните мъже на работното място имат по-малки шансове за кариера, защото работодателите им се чувстват застрашени от красотата им и влиянието, което упражняват.

Заплаха на работното място

Ако имате погледът на Лео ди Каприо и осанката на Джордж Клуни, ще попаднете под завистта и ударите на строгия шеф. Ръководителите на фирми не обичат красавците, защото се чувстват застрашени по един или друг начин. Вместо да получите повишение, може да си навлечете гнева на началника, дори и без да сте дали повод. Разбира се, това невинаги се случва, но пък е твърде вероятно. За съжалени възможностите и таланта ви остават на заден план, а се гледа външността.

С обратен знак стои въпросът при жените. Колкото по-голяма красавица има в персонала на дадена компания, толкова по-добре за шефа. Последният често решава да възнагради женската красота с повишение, по-голяма заплата и престижно място във фирмата. Ръководният фактор не се чувства застрашен и възнаграждава блясъка на нежния пол инвестирайки средства в него.

Идеята е, че големите корпорации нямат изгода от красавци, които могат да застрашат поста на някой от по-височайшите служители или на най-главния в йерархията. Мъжете с визия на холивудски звезди и висок интелект приспадат към рисковите фактори, а това не се толерира.

Интереси и пари

Мениджърите на големите компании взимат еднолични решения, които не подлежат на обжалване. Те могат да се лишат от наистина добри кадри, но да се защитят от тяхното излъчване и чар. Големите фигури предпочитат да имат по-скромни служители носещи очила с голям номер диоптър и евтино сако, отколкото да плащат на някой начетен мачо с желязно тяло и костюм Армани. В единия случай шефовете се чувстват добре, а в другия изпитват сериозни притеснения.

В исторически план има случаи, при които добре изглеждащи служители в дадена фирма, стигат до шефските постове и заменят иначе толкова добрите ръководители. Прокарвайки този факт през призмата на времето и прочитайки становището на английските учени, стигаме до извода, че е напълно нормално, водещите фигури във фирми и корпорации да се страхуват от красиви мъже.

На този етап не се знае дали тази тенденция важи за цял свят, тъй като проучванията са направени за територията на Западна Европа. В България все още не се наблюдават подобни ситуации, но пък никой не може да каже със сигурност, дали негативната тенденция не се случва и на нашите географски ширини. На този етап можем да изкажем само предположения за случващото се у нас.

В заключение

В случай, че сте хубав мъж с амбиции за кариера, не изпадайте в паника от прочетеното по-горе. Вършете работата си съвестно, но не забравяйте, да не се задявате с колежките, и да не опонирате на шефа си, защото това би могло да ви се отрази с негативен знак. Въпреки всичко бъдете твърди и искайте полагаемото, тъй като никой не може да възрази срещу вашия талант и възможности.

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *