Как да излекуваме депресия без медикаменти?

Posted on

depresiiВъзможно ли е да лекуваме стрес и депресия, без да вземаме медикаменти, познати още като антидепресанти? Това е един от въпросите, които пациентите задават на лекарите ежедневно.

Депресията сама по себе си влияе на психическото състояние на хората. Те се чувстват отчаяни и непотребни, в много случаи депресивните състояния се отразяват негативно на организма, както и на личността. Можем ли обаче да преборим депресията, и как да действаме четете по-долу.

На какво се дължи наличието на депресия?

До депресия може да се стигне, заради различни фактори. Най-често става дума за раздяла с интимна половинка, загуба на любим човек, наличие на болест, негативен стрес и много други. На първо време е добре да се консултирате със специалист относно вашето състояние. Имайте предвид, че депресията може да доведе до загуба на контрол и много неуместни постъпки.

Друга причина, която води до депресия, е бездействието. Ако нямате работа, не контактувате с приятели и близки, нямате физическа активност и водите заседнал живот, също можете да станете жертва на депресия. Бавно но сигурно започвате да мислите за лоши неща и се депресирате.

Депресията може да бъде последвана от страхова невроза и панически атаки. Ето за това, трябва да се търси решение на проблема, и то на време, защото нещата могат да станат сериозни.

Какъв е изходът от ситуацията?

Един от конвенционалните методи за лечение на депресия, е посредством антидепресанти и специални терапевтични процедури. Работата на психолозите и психиатрите е да установят нивото на депресията и тревожността, за да се вземат конкретни мерки. Лечението може да е дълготрайно, така че се пригответе психически. Някои хора обаче не искат да взимат хапчета, а търсят възможности да излязат от психическия капан сами, и без никакви видове медикаменти.

Да, депресия може да се лекува, без антидепресанти. Това обаче зависи от състоянието ви. Ако нивото на депресията е много високо, то едва ли ще минете без медикаментозно лечение. В случай, че се намирате в начален стадий обаче, можете да намерите път към възстановяването, в отсъствие на хапчета. На първо време е добре да се подготвите за борбата с депресията.

От вас се изисква да си направите график, който да включва срещи с приятели, повече забавления, активно спортуване, участие в различни мероприятия и социална активност. Не оставайте сами и не бездействайте. Ако имате възможност запишете се на някакъв спорт, а защо не и на танци. По този начин ще срещнете нови хора, с чиято помощ ще забравите за ежедневните ви терзания.

Кога идва края на депресията?

Вие ще забележите, че депресията е свършила, след като започнете да се усмихвате по-често и забравите за умопомрачителните мисли, които са ви спохождали до момента. Ако започнете да се грижите повече за външния вид, да говорите по телефона, да разказвате вицове и да се събирате с компании, това е ясен признак, че депресията си е отишла. От голямо значение е да продължите с активния начин на живот, за да избегнете завръщането на проблема. Въоръжете се с търпение и сили, и ще видите, че рано или късно депресивните състояния ще напуснат тялото и ума ви.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *