Колко кафета можем да пием на ден?

Posted on

kafeОбикновено хората пият кафе, за да са бодри през целия ден. Едни пият по една чаша сутрин, а други по няколко чаши по време на работа. Няма спор, че кофеинът може да бъде полезен, но при определени условия, с които трябва да се съобразите. Каква обаче е здравословната доза кафе, се питат не един или двама, така че ние ще се опитаме да отговорим в тази статия.

Какви са рисковете от консумация на 3 кафета на ден?

Ставате рано сутрин и веднага си правите чаша силно кафе. Главната идея е да ви ободри, и да ви подготви за предстоящия трудов ден. Малко по-късно отивате на работа, където се срещате с любимия ви колега, който ви черпи едно дълго кафе, за да му правите компания. Пиете и него, защото не може да откажете. И точно един час преди края на работното време взимате поредната порция черно кафе без захар, тъй като искате да отбиете малко време, докато поемете към дома.

Имайте предвид, че тази доза, може да навреди на здравето ви. Това важи най-вече за хората с високо кръвно налягане или така наречените хипертоници. За съжаление мнозина не измерват редовно кръвното налягане, а по-късно страдат от болки в главата, сърцебиене и други проблеми. Последните могат да дойдат от повишената консумация на иначе любимата кофеинова напитка.

Ако обаче не вдигате високо кръвно, то тези три чаши кафе, могат да се окажат полезни. Те ще подобрят концентрацията ви, ще стимулират паметта ви и ще предоставят превенция срещу сърдечна недостатъчно. Истината е, че трябва да познавате добре физиката и психиката си.

Какво се случва при повече от 3 кафета дневно?

Пиете повече от 3 кафета… не изпитвате проблеми с кръвното и всичко е наред… ами не се притеснявате тогава. Четири или пет чаши кафе могат да ви предпазят от появата на захарен диабет. Това може да го потвърди всеки ендокринолог, така че не се притеснявайте. Самият факт, че консумирате такава доза кафе, без това да влияе негативно на нервната ви система, значи че можете да изкарате дълги години живот. До пет кафета за хора без здравословни проблеми са полезни. Разбира се, това не значи да прекалявате, с тази вкусна и стимулираща напитка.

Няколко думи в обобщение

Хипертониците трябва да избягват консумацията на кафе, но ако много им се пие, е препоръчително да консумират т.нар. безкофеиново кафе. Последното може да се използва в малки количества и от бременни жени и хора с психически проблеми. В никакъв случай обаче не бива да се предозирате с кафе, макар положителните му качества. Пийте кафе за здраве и бъдете умерени, защото всичко прекалено може да има обратен ефект върху здравословното ви състояние.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *